بتن پاششی عملیاتی گفته می شود که به وسیله جریان هوای فشرده صورت میگیرد و بتن مورد نظر بر روی سطوح حفاری شده خاصی پاشیده می شود.
مواد و ملاتی که معمولاً در این روش بر روی سطوح پاشیده می شوند شامل ماسه، سیمان و شن هستند و سرعت پاشش به قدری زیاد است که این مواد، بر روی سطوح مورد نظر به حالت دینامیکی فشرده می شوند.
به عبارت دیگر در تعریف ساده می توان گفت که بتن پاششی بتن یا ملاتی است که از طریق شیلنگ منتقل می شود و با سرعت بالا بر روی سطح مورد نظر پاشیده می شود، از این رو به عنوان یک روش سریع در ساخت و ساز ، اولین بار در سال ۱۹۱۴ مورد استفاده قرار گرفته است.
در ادامه قصد داریم به برخی از کاربردهای اساسی و مهم بتن پاششی اشاره کنیم پس از شما تقاضا می کنیم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
کاربرد بتن پاششی
برای تعمیر سازه های قدیمی موجود و یا برای اجرای کارهایی که انجام قالب بندی در آن ها از اهمیت چندانی برخوردار نیست از بتن پاششی استفاده می شود.
از دیگر کاربرد بتن پاششی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پوشش درون تانک ها و تونلها
- برای پایداری صخره های سنگی شیب دار
- پوشش دادن به ضخامت فولادی، برای آنکه در برابر آتش مانند سپر عمل کند
این موارد از مرسوم ترین و رایج ترین کاربردهای بتن پاشی می باشند.
اگر بخواهیم به برخی موارد دیگر از کاربردهای بتن پاشی اشاره کنیم می توانیم موارد زیر را برای آن نام ببریم:
- در استخر سازی
- پایدار سازی معدن ها
- پیشگیری از تخریب و فرسایش خاک
انواع روش های دسته بندی بتن پاششی
نحوه ترکیب شدن با آب و مقدار بتن مورد استفاده از جمله مواردی هستند که در این تقسیمبندی نقش گسترده و بسزایی دارند و معمولاً به دو دسته زیر بتن تقسیم می شوند.
- پاششی مخلوط تر
- بتن پاششی مخلوط خشک
در ادامه تعاریف مختصری را برای هر کدام از روش هایی که در بالا ذکر کردیم ارائه دهیم.
بتن پاششی مخلوط تر
در این روش ابتدا می بایست آب با مصالح مورد استفاده، مخلوط شود. سپس مواد دیگری را که لازم است به آن اضافه میکنند و در نهایت این مواد به درون دستگاه پاشش، ریخته میشوند. مخلوط تشکیل شده روی سطح هایی که مد نظر هستند پاشیده می شوند.
بتن پاششی مخلوط خشک
این روش در زمانهای گذشته به سبب دسترسی آسان و راحت به مواد لازم و قیمت کم وسایل مورد نیاز، استفاده گسترده ای می شده، امروزه هم بسیار پر کاربرد است. معمولاً در این روش آب را زمانی که مواد از نازل خارج میشوند اضافه میکنند. موادی که در مخلوط بتن شرکت دارند معمولا سیمان، شن و ماسه هستند که با کمی آب ترکیب شده اند. در نهایت مخلوط مورد نظر به سطح مد نظر توسط فشار هوا، پاشش می شود.