محلهای اتصال در بتن، همان مناطقی هستند که خطر نفوذ رطوبت در آنها بیشتر است. واتراستاپ بتن برای مسدود کردن راه نفوذ رطوبت به داخل این درزها استفاده میشود.
در این میان انواع واتراستاپ بر اساس مزایا و کاربردهای آن برای انواع شکافهای موجود انتخاب میشود. این روزها عملکرد مثبت واتراستاپهای بنتونیتی و هیدروفیلی در مقایسه با انواع پی وی سی اثبات شده است اما امکان استفاده از این دو روش آب بند تنها برای شکافهای اجرایی میسر است و شکافهای انبساطی را با انواع آب بندهای پی وی سی پوشش میدهند.

آشنایی با واتراستاپ بتن جنس پی وی سی
اگر سازه بتنی قرار است مدت طولانی با رطوبت در تماس باشد، واتراستاپ به عنوان مانعی برای عبور آب کاربرد دارد. کاری که واتر استاپ انجام میدهد در واقع این است که درزها را آببندی میکند. واتر استاپ از متریالهای گوناگونی تولید میشود. از جمله این متریالها میتوان به پلاستیک، لاستیک، فولاد ضد زنگ، مس و … اشاره کرد. همانطور که میدانید مواد درزگیر برای آببندی درزهای موجود برای بتن به کار میرود اما واتراستاپ بتن در زمان ریختن بتن در سازه کار گذاشته میشوند. یکی از انواع کاملا متداول واتراستاپ بتن، نوع پی وی سی آن است.
اجرای واتراستاپ بتن جنس پی وی سی
هنگامی که قصد داریم واتر استاپ را جوش دهیم یا در واقع واتراستاپ بتن آپارات شود، گازی که از آن ساطع میشود گاز کلرید هیدروژن است، گازی خطرناک که نباید تنفس شود. حتی در فضای باز هم کاربر باید طوری بایستد که در معرض گاز یا بخار حاصل از آن قرار نداشته باشد. در فضای بسته باید تمهیدات مناسب را بیندیشیم و از تهویه قوی استفاده کنیم.
کاربرد و مزایای واتراستاپ بتن از جنس بنتونیتی و هیدروفیلی
جنس واتراستاپ بنتونیتی از سدیم فعال است. زمان تماس با رطوبت حجم آن تا ۳۰۰ درصد افزایش خواهد داشت. در محلهایی مانند اطراف لولهها و مناطقی که دسترسی سختی دارد مناسب است. برای سطوح ناهموار و آب بندی آرماتورها ایدهال است.
واتر استاپ هیدروفیلی از مدرنترین آب بندهای منبسط شونده است. جنس آن از لاستیک ولکانیزه نشده است. افزایش حجم آن برابر ۴۰۰ درصد در دو هفته است و اگر با رطوبت تماس داشته باشد تا ۵۰۰ برابر هم افزایش حجم خواهد داشت. این افزایش حجم میتواند پس از ۶ ساعت از نصب صورت گیرد. مقاومت کششی بسیار بالایی دارد و غیرسمی است بنابراین میتواند به طور مستقیم با آب تماس داشته باشد. کاربرد آن بسیار متنوع است، برای تصفیه آب و فاضلاب و آببندی استخرها ایده آل است.
مزیت استفاده از واتراستاپ بتن جنس هیدروفیلی
در این بخش به بررسی مزایای واتراستاپ هیدروفیلی خواهیم پرداخت.
- واتراستاپ هیدروفیلی در مقایسه با پی وی سی میزان خطا کمتری خواهد داشت.
- درست است که زمان تماس با آب منبسط میشود اما این انبساط میتواند بازگشت پذیر باشد.
- به دلیل غیر سمی بودن حتی در مخازن آب شرب هم امکان استفاده خواهد داشت.
- مقاومت آن در مقابل دما و فشار تا ۶ BAR خواهد بود.
- قیمت مناسبی دارد.
- اجرای آن ساده است و ۱۲۰ متر از آن در یک ساعت قابل نصب است.
چرا واتر استاپ پی وی سی بهترین انتخاب نیست؟
در سالیان اخیر با مطالعاتی که روی آب بندهای انجام گرفته به این نتیجه رسیدهاند که انواع پی وی سی واتر استاپ ایرادات بسیاری دارد. واتراستاپ بتن دقیقا در محل قرارگیری آرماتور نصب میشود و پس از مدتی که از عمر سازه میگذرد، نقاط اتصال بتن و فولاد دارای شکاف میشود. دلیل ناکارآمدی واتر استاپ پی وی آن است که با وجود اینکه مسیر نفوذ رطوبت از بیرون به داخل بتن سد شده اما همین مسیر هم برای عبور آبی داخل بتن وجود دارد به بیرون نیز مسدود شده است. به همین دلیل طی زمان آبی که داخل بتن وجود داشته و به مرور تبخیر خواهد شد به بیرون راهی نخواهد داشت و به آرماتورها آسیب میزند. رطوبتی که زیر واتر استاپ گیر کرده باعث زنگ زدگی فولاد شده و فولاد در اثر اکسیده شدن تا ۱۵ درصد افزایش حجم پیدا میکند. همین روند باعث میشود که عملکرد واتراستاپ بتن نیز مختل شده و میان درزبندی، مجدد شکاف باز شود. حال دیگر واتر استاپ توانایی جلوگیری از نفوذ سیالات به داخل بتن را ندارد و به مرور زمان به تعداد شکافها افزوده خواهد شد و پروسه نفوذ سیال اینبار از بیرون به داخل بتن ادامه مییابد. در ادامه این روند عمر سازه به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت. بنابراین با دلایلی که برشمردیم واتر استاپ پی وی سی نمیتواند تمامی نیازهای آب بندی را برطرف کند. به همین دلیل است که این استفاده از انواع واتر استاپ بنتونیتی و هیدروفیلی رواج پیدا کرده است.
مقایسه واتراستاپ فلزی و پی وی سی
واتراستاپ بتن جنس پی وی سی از لحاظ چسبندگی به بتن نسبت به فلزی ضعیفتر است. واتر استاپ فلزی به دلیل ماهیت فلز که در برابر رطوبت اکسیده خواهد شد، دچار زنگ زدگی و افزایش حجم شده و در نهایت انبساط آن باعث یکپارچه شدن واتراستاپ فلزی با بتن و چسبندگی به آن میشود که این ویژگی در پی وی سی وجود ندارد. در تولید واتراستاپ پی وی سی شیارهایی روی آن طراحی میشود به این منظور که در زمان حرکت و جابجایی شکاف این شیارها به صورت مکانیکی به بتن چفت شود و باعث شود تا آب از شیار عبور نکند. از این گذشته فشاری که آب وارد میکند باعث خواهد شد که واتر استاپ به سطح بتن بچسبد و خود این فرآیند به آببندی کمک خواهد کرد به مرور زمان آببند پی وی سی خود را بتن هماهنگ کرده و درزگیری به طور انجام میدهد.